Overvloed

Overvloed ontvangen : waarom we ons zelf (en anderen) tekort doen. Een spirituele én neuro- wetenschappelijke benadering. 

‘Heb de moed om bevoorrecht te zijn. En laat het je goed gaan. Want wanneer je echt kan ontvangen, dan pas kan je doorgeven’. 

Zegt Els van Steijn in de podcast van Michael Pilarczyk & Cindy Koeman, ‘Leef je mooiste leven’.
Met haar systemische blik vertelt ze dat het kunnen ontvangen van overvloed bijdraagt aan de heling van velen. Want wanneer wij niet kunnen ontvangen en schaarste zien dan geven we dit door. 


Is jouw tijdlijn gevuld met energie-gevende energie of ervaar je daarin veel gezeur, negativiteit, kritiek, onderwerpen waar je geen invloed op hebt, doemscenario’s etc?
Wat deel en like jij?

Gedachten zijn energie die jouw gedrag aansturen. Én ze bepalen hoe je brein werkt. Waar je focus op ligt dat kiest jouw brein als belangrijkste informatie. 

Maar is het dan je eigen schuld dat jouw bedrijf niet goed loopt of dat je tegenslag hebt? Dat is een interessante vraag. Graag neem ik je mee in 2 visies, 1 vanuit de spirituele hoek en 1 vanuit de neuro-wetenschap.    


Het overvloeds-tijdperk

Overvloed lijkt een thema van deze tijd. Het regent ‘abundance-programma’s’ voor coaches om hun ‘Next level’ te kunnen omarmen. Het uitstralen van overvloed vraagt om het te kunnen ‘ownen’, zoals veel van deze influencers prediken.     
Deepak Chopra heeft er recentelijk een boek over geschreven: ‘Abundance: The inner Path to Wealth’. Hij geeft aan dat we zo in onze kleinheid geloven, terwijl we onderdeel zijn van een heel stelsel aan (deels bewoonbare) planeten waar ongekende mogelijkheden zijn. Om overvloed te kunnen omarmen moeten we eerst onze verbinding met het universum zien. Want anders hebben we de kleinzielige aanname dat alle wijsheid uit ons zelf zou moeten komen. Door de oneindige intelligentie te erkennen krijgen we toegang tot het alomvattende bewustzijn waar ons hele wezen onderdeel van is.    

Hoe kunnen we overvloed aantrekken?

Vanuit spiritueel perspectief ziet men dit als een energetische kracht die verband houdt met het universum, het goddelijke of het hogere zelf.

3 spirituele concepten die verband houden met overvloed:

  1. Wet van Aantrekking: Volgens de wet van aantrekking trekken we aan wat we uitzenden. Als we positieve energie uitzenden, trekken we positieve dingen aan, waaronder overvloed.
  2. Dankbaarheid: Dankbaarheid wordt gezien als een krachtige spirituele oefening die ons hart opent voor de overvloed die we al hebben. Door dankbaar te zijn voor wat we hebben, kunnen we meer overvloed aantrekken.
  3. Overvloedsbewustzijn: Spirituele leraren benadrukken vaak het belang van het ontwikkelen van een bewustzijn van overvloed, in plaats van te focussen op schaarste. Dit betekent het erkennen van het potentieel voor overvloed in alle aspecten van het leven.

Welke mechanismen in het brein dragen bij aan het kunnen ontvangen van een gevoel van overvloed? 

Het opmerkelijke is dat deze concepten een gelijkenis vertonen met de spirituele invalshoek. Neuro-wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze gedachten en emoties invloed hebben op de werking van ons brein. 

  1. Positieve mindset: Een positieve mindset, waarbij iemand gelooft in mogelijkheden en overvloed, kan het beloningssysteem in de hersenen activeren. Dit systeem is geassocieerd met het vrijkomen van neurotransmitters zoals dopamine, die gevoelens van vreugde en tevredenheid bevorderen.
  2. Reticulaire Activeringsysteem (RAS): Het RAS in de hersenen fungeert als een filter voor de enorme hoeveelheid informatie die we elke dag ontvangen. Wanneer we ons richten op overvloed en positieve kansen, zal het RAS ons meer bewust maken van dingen die overeenkomen met die mindset, waardoor we meer kansen lijken te vinden.
  3. Neuroplasticiteit: Het brein heeft een opmerkelijk vermogen om te veranderen en zich aan te passen. Door herhaalde positieve gedachten en ervaringen kunnen we nieuwe neurale paden creëren die het gevoel van overvloed versterken en ons kunnen helpen om nieuwe kansen en mogelijkheden aan te trekken.

Kortom. Je afstemmen op overvloed en dat integreren in je denken en handelen lijkt zowel vanuit de neuro-wetenschap als spiritualiteit een positieve uitwerking te hebben. 

Wil jij meer van dit soort inspirerende content ontvangen? Schrijf je dan in voor de Magische Mail!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven