Hoe ontwikkel je een verander-krachtige bedrijfscultuur? 3 breintips als anker.

En hoe geef jij als leidinggevende het goede voorbeeld? 

Maar eerst even een kijkje in het brein. 
Verandering vindt ons brein niet fijn. Wanneer alles bij het oude blijft dan weet dat oerbrein dat we veilig zijn en dat indringers geen kans hebben. Wanneer we ons niet veilig voelen dan gaat dat zogenaamde reptielenbrein de boel controleren. Dan kunnen we niet meer goed nadenken. In de pre-historie konden wilde dieren onze veilige habitat bedreigen. Ons brein reageert nog steeds zo op grote veranderingen. En bij sommige mensen staat dat brein extreem strak afgesteld. Zij reageren direct met spanning. De oorzaak ligt vaak in onveilige hechting en dan kan er meer nodig zijn om deze medewerkers mee te nemen in de nieuwe koers. Dit zijn vaak de eerste uitvallers wanneer het bedrijf in ontwikkeling is.
Het brein wordt dan afgesloten. Ze moeten vluchten of bevriezen. Ziek melden is dan een vorm van vluchten. Niet productief zijn is een vorm van bevriezen.

Nog een optie: vermijden. 

Wanneer we ongemak willen vermijden dan beschermen we onze eigenwaarde.
We doen alsof we het niet voelen. 
Het gevolg is echter ook dat we diepst gewenste verlangens niet goed kunnen voelen. Het conflictcentrum gaat daar als het ware voor liggen. 
Het is leven met de rem erop.
Hoe kan je jezelf trainen om veerkracht te blijven behouden in een tijd waarin verandering een constante is? 

Als leidinggevende is het belangrijk dat je beseft wat verandering met mensen doet en hoe je innovaties goed kan inluiden. Dan kan dat brein zich voorbereiden.

Om ongemak aan te kunnen gaan kan je:

✔️ jezelf positief toespreken in de tweede persoon. Het brein ‘denkt’ dat dit van iemand anders komt. Dus je beloningssysteem gaat aan. Een klopje geven op je eigen schouder werkt ook zo! 
Laat zien dat je dit soort ‘gekke fratsen’ uithaalt. Des te opener jij bent over jouw aanpassingsgedrag des te meer anderen dat ook zullen zijn. 

✔️’mogelijkheidsdenken’ toepassen. Je kunt bij iedere vraag 3-5 opties bedenken. Des te meer mogelijkheden je ziet, des te spontaner durf je ergens in te stappen. 
Je gebruikt dan grotere delen van je brein. Daag jouw collega’s uit om dit ook te doen!
 

✔️Elke dag een patroon doorbreken. Ga op een andere stoel zitten, neem een andere route, hang je jas ergens anders op etc. Door gewoontes te doorbreken word je creatiever. Je verlegt de neurale paden in je brein. Nodig ook anderen uit tot verandergedrag. 

Wees als leidinggevende een voorbeeld hierin. Medewerkers zien wat jij doet. Je ontwikkelt vertrouwen door een voorbeeld te zijn, kaders aan te geven en uit te nodigen tot contact.

Wil jij verandergedrag speels aanpakken?

Met de Intuïst©️ Experience laten we bedrijven op een speelse manier ervaren hoe zij los kunnen breken uit belemmerende patronen, creativiteit kunnen aanboren en talent aan kunnen spreken. Wil je daar even over uitwisselen? Stuur dan een bericht of plan een call.


Auteur: Cato Pater is Business Intuïst©️ (voorheen Bureau Cato), founder en trainer bij Intuïst©️. Het is haar purpose om leiders onder het oppervlak van hun bewustzijn te laten kijken zodat zij hun wijsheid vinden, waardoor zij de wereld helpen verbeteren. Cato werkt samen met professionals die andere dimensies in de opdracht versterken.

Scroll naar boven